Lyme olarak tanımlanan hastalık bazı kenelerde bulunan Borrelia isimli bakterinin kene ısırığı ile köpeklere geçmesi sonucu oluşur. Köpek ısırığı ile insanlara ve diğer memelilere de bulaşır.tken hastalıktır. Keneısırmasıyla ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın en önemli handikapı enfekte kene tarafından köpeğin ısırılmasından iki ile beş ay kadar sonra jyme semptomları ortaya çıkar. O süre içinde hayvanın iç organlarını ve bağışıklık sistemini etkileyebilmektedir. Zona türü bir hastalık olan Lyme köpeklerden insanlara da geçebilmektedir. Fakat köpekten insana Lyme geçebilmesi için kenenin enfekte olması gerekmektedir.
Lyme borreliosis olarak da bilinen Lyme hastalığı, belirli kene türleri tarafından insanlara, köpeklere ve diğer hayvanlara bulaşabilen bakteriyel bir hastalıktır.
Kenenin içinde taşınan ve kene ısırığı yoluyla bir köpeğin veya kişinin kan dolaşımına giren spiral şekilli bakteri Borrelia burgdorferi‘den kaynaklanır. Bakteriler kan dolaşımına girdikten sonra vücudun farklı bölgelerine gidebilir ve eklemler gibi belirli organlarda veya bölgelerde sorunlara ve genel hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Keneler Nerede Yaşar?
Lyme hastalığını taşıyan kenelerin özellikle uzun otlarda, kalın çalılıklarda, bataklıklarda ve ormanlarda bulunması muhtemeldir, bu alandan geçerken köpeğe tutunmayı beklerler. Kene, köpeğe 24 ila 48 saat boyunca tutunduktan sonra hastalığı bulaştırabilir.
İlk kez 1975 yılında Lyme tarafından Connecticut’ta bir dizi vakadan lyme etkenini tespit ederek hastalığın adını koymuştur.
Lyme hastalığı her yerde görülebilir, ancak enfeksiyon riskleri farklılık gösterir.
Keneler İnsanlara ve Köpeklere Nasıl Bulaşır?
Keneler zıplamaz veya uçmaz; sadece sürünebilirler. Bitki örtüsünün uçlarında bekleyerek konakçılarına ulaşırlar. Örneğin bir köpek veya insan bir çalılığa sürtündüğünde, kene hızla tutunur ve ısıracak bir yer bulmak için deri üzerinde yürür, ısırılacak yeri tespit edince ısırır, kan emmeye başlar ve enfeksiyon etkenini köpeğe yada insana enjekte eder.
Köpeklerde Lyme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Lyme hastalığı maalesef oldukça yaygın bir köpek hastalığıdır. Köpeklerde tipik belirtiler şunlardır:
** Ateş,
** İştah kaybı,
** Güçsüzleşme,
** Topallık (değişken, aralıklı ve tekrarlayan olabilir)
** Generalize sertleşme, rahatsızlık veya ağrı
** Eklemlerin şişmesi
Köpekler Lyme Hastalığı Teşhisi;
Hastalığın tanısı; köpeğin hastalık öyküsü, fiziksel belirtiler ve tanıların tamamının birleşimiyle konulur. Köpekler için Lyme hastalığının teşhisine yönelik iki kan testine C6 Testi ve Quant C6 testi denir. Veteriner hekimler her ikisini de gerçekleştirir.
C6 testi “C6” adı verilen bir proteine karşı antikorları tespit eder. Antikorların varlığı aktif Lyme enfeksiyonunu gösterir. C6 antikorları, enfekte bir kenenin bir köpeği ısırmasından üç ila beş hafta sonra tespit edilebilir ve köpek hastalık belirtileri göstermeden önce bile kan dolaşımında bulunabilir.
Bir sonraki adım Quant C6 testi yapmaktır. Bu, idrar tahlili ile birlikte antibiyotik tedavisinin gerekli olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Lime Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide en az 30 gün süreyle antibiyotik uygulanır. Bu genellikle semptomları hızlı bir şekilde azaltır, ancak bazı durumlarda enfeksiyon devam eder ve uzun süreli ilaç tedavisi gerekebilir. Tedavi ayrıca spesifik semptomları çözmeyi veya hafifletmeyi amaçlayan diğer tedaviler ile desteklenebilir.
Köpekler insanlar için doğrudan enfeksiyon kaynağı değildir. Lyme hastalığı, kene ısırıkları dışında bir evcil hayvandan diğerine veya evcil hayvanlardan insanlara bulaşamaz. Ancak taşıyıcı kene, köpeğin tüyleri üzerinden evinize gelip size bulaşabilir.
Köpeğe Lyme hastalığı teşhisi konulursa, kendiniz ve diğer evcil hayvanlarınız muhtemelen aynı dış ortamda bulunuyorsa ve aynı zamanda risk altında olunabilir. Bu nedenle, diğer evcil hayvanları veya kişileri test etmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktora ve veteriner hekime ddanışılması gerekir.